De "ongeschreven regels" van het goederenvervoer.


Als je het goederenvervoer per spoor gaat spotten of fotograferen kan de praktijk nogal eens anders zijn als de theorie. Hieronder een aantal "ongeschreven regels" uit de praktijk.
- de voorziene dienstregeling kun je beschouwen als een richtlijn.
- in het Rotterdamse havengebied gaat vaak alles anders dan volgens dienstregeling, vooral bij intermodale treinen.
- vast rijdende treinen hebben het minst last van te vroeg of te laat rijden.
- diezelfde treinen hebben echter wel bijna vaste uitzonderingen die wél vaak te vroeg of te laat rijden.
- is een trein te laat word er net zo makkelijk een andere trein in dat pad gelegd of word er van pad gewisseld waardoor er dus in het pad wél een trein langskomt maar niet klopt met het treinnummer.
- facultatieve treinen met (FM) of zonder (FZ) vooraf gesteld personeel & lok zijn grotere kanshebbers voor te vroeg of laat rijden, maar FZ rijdt meestal structureel niet.
- extra ingelegde treinen worden ook net zo makkelijk weer opgeheven, om b.v. een dag later alsnog te rijden.
- ook al is er een dienstregeling vastgesteld, wees dan toch niet verbaasd als de trein opeens ergens doorrijd i.p.v. opzij te gaan & zo te vroeg te gaan rijden of alsnog ergens anders verderop opzij gaat, ook al 'kan' dat eigenlijk helemaal niet rekening houdend met het overige treinverkeer.
- 'alles' wat eigenlijk niet kan qua tijdstip van rijden gebeurt soms toch, met eventueel daardoor vertraagde andere treinen als gevolg
- een flexibele ploeg bestaande uit mcn & lok maakt vaak gebruik van een 'gaatje' in de drgl of rijdt b.v. een extra ingelegde trein makkelijker te vroeg of juist te laat vanwege een ander 'klusje'.
- ook 'vast' rijdende treinen kunnen worden opgeheven of vertegenwoordigd worden door een losse lok in geval van geen lading of te grote vertraging bij b.v. het grensstation of de verlader.
- bij treinen van de vervoerders zoals DB Cargo, Locon en HSL is de flexibiliteit van door- en te vroeg/laat rijden vaak nog groter, zeker als het omleidingen betreft.
- bij stremmingen of defecten komen de diverse vervoerders incl. DB Cargo elkaar ook wel eens te hulp.
- losplaatsen of klanten die elke dag worden bediend worden dat ook opeens wel eens niet.
- losplaatsen of klanten waar bij wijze van spreken (jaren) lang niets is gebeurd zien opeens weer spoorvervoer.
- (natuur)omstandigheden zoals ziekten, rampen, stakingen en feestdagen in binnen- en buitenland kunnen ook zorgen voor het opheffen of juist inleggen van goederentreinen.
- diezelfde oorzaken kunnen ook zorgen voor een goederentrein op een tijdstip geheel buiten verwachting.
- ook locomotieven en wagens kunnen kapot, dus als je de trein al ergens hebt gezien en op de volgende plek duurt het erg lang of komt de trein helemaal niet meer wees dan niet verrast. Let wel op de wet van Murphy: als je wegloopt dán komt de trein alsnog ;-).
- een op zich wel rijdende goederentrein kan ook b.v. door de lading of wensen van de klant (div. vestigingen) een andere eindbestemming of beginpunt krijgen anders als de normale met (gedeeltelijke) routewijziging als gevolg.
- betreft het een 'wazig' ritje, wees dan voorbereid op het afblazen ervan vanwege slordige dingen zoals bezette sporen etc.
- door stremmingen of logistieke redenen kan de route tussen b.v. begin- en grensstation geheel of gedeeltelijk wijzigen(denk aan 'onderlangs') of zelfs worden opgeheven.
- mischien wel de meestzeggende regel: verwacht het onverwachte....

<<--- ©rolandrail.nl 2001-2016 home